A fost printat 3D dintele care va reduce vizitele la stomatolog
O echipă de cercetători a creat un plastic cu proprietăți antimicrobiene care ar putea fi folosit în stomatologie pentru a reduce apariția problemelor dentare.
Nu este o surpriză că avem o gură murdară, la propriu. Streptococi, lactobacili, stafilococi și corinebacterii, toate acestea populează gurile noastre și provoacă afecțiuni ale dinților, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, ar putea duce la pierderea acestora. Acum, suntem cu un pas mai aproape de scăpa de toate aceste probleme.
Potrivit celor de la Techradar, cercetătorii din domeniul stomatologiei lucrează la un dinte fals, printat 3D, care este capabil să curețe microbii înainte ca aceștia să ne dăuneze. Andreas Herrmann, de la Universitatea din Groningen, împreună cu echipa sa, au dezvoltat un plastic cu proprietăți antimicrobiene. Materialul poate ucide bacteriile când intră în contact cu acestea și nu este nociv pentru celulele umane.
Pentru a avea efectul dorit, echipa de cercetători au combinat săruri de amoniu antibicrobiene cu polimeri folosiți în stomatologie. Sărurile sunt încărcate pozitiv, iar asta le face să respingă membranele bacteriilor care sunt încărcate negativ, acestea explodând în urma contactului. Odată combinate materialele, acestea pot fi puse într-o imprimantă 3D pentru a crea dinți falși sau aparate dentare.
În teste, când materialul a intrat în contact cu saliva îmbibată în streptococi, acesta a reușit să distrugă mai mult de 99% dintre bacterii. Totuși, testele au fost derulate pe parcursul a șase zile, așa că va fi nevoie de mai multe experimente pentru ca oamenii de știință să fie siguri că materialul va fi eficient pentru o perioadă lungă de timp, mai ales dacă va intra în contact cu pasta de dinți.